Strudel z pieczarkami bez czekania na wyrastanie ciasta. To mój prosty i efektowny obiad

Dodano:
Strudel z pieczarkami Źródło: Shutterstock / marco mayer
Chrupiące ciasto i aromatyczne nadzienie z pieczarek to połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zapraszam po przepis na obłędny strudel – efektowne i tanie danie.

Strudel z pieczarkami można przygotować na wiele sposobów. Poniższy przepis uwzględnia zrobienie mniejszych porcji potrawy w formie poduszeczek. Ciasto drożdżowe jest gotowe w 15 minut i nie trzeba czekać, aż wyrośnie!

Jak zrobić strudel z pieczarkami?

Przygotowanie strudla z pieczarkami rozpoczynam od zrobienia aromatycznego farszu. Na nadzienie idealne są niezbyt duże pieczarki. Grzyby powinny być świeże i jędrne. Na klarowanym maśle podsmażam cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, dodaję natkę pietruszki, która podbija smak grzybów (możesz zastąpić ją oregano, tymiankiem lub rozmarynem).

Wskazówka: smak farszu możesz wzbogacić, dodając do pieczarek pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojoną w paseczki kolorową paprykę, płatki chili, starty na tarce ser np. mozzarella, pokrojoną na małe kawałki i podsmażoną pierś kurczaka, podsmażony boczek lub inną wędlinę.

Ciasto przygotowuję z mąki typ 00 (mąka do pizzy), mleka, oliwy z oliwek oraz świeżych drożdży. Składniki łączę, wyrabiam i dzielę na 4 porcje, a następnie wałkuję i nadziewam. Jeśli zależy ci na czasie, omowe ciasto drożdżowe możesz zastąpić gotowym ciastem francuskim.

Przepis: Strudel z pieczarkami

To danie to sycący obiad z miękkiego ciasta drożdżowego z maślanym farszem z pieczarek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
441 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 00
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła

Dodatkowo:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuCebulę i czosnek obierz oraz posiekaj. Pieczarki oczyść lub obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej klarowane masło (możesz zastąpić oliwą z oliwek lub olejem roślinnym do smażenia), zeszklij cebulę, dodaj czosnek, smaż 1 minutę, cały czas mieszając i wrzuć pieczarki. Smaż, aż grzyby zmiękną i nadmiar wody odparuje. Dopraw farsz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ostygnie, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski (mąkę do pizzy możesz zastąpić mąką uniwersalną). Dodaj sól oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. W małej miseczce utrzyj drożdże z 4-5 łyżkami letniego mleka i 1/3 łyżeczki cukru. Dodaj drożdże do miski z mąką, wlej resztę mleka, wymieszaj, a następnie wyrób jednolite ciasto. Gotowe ciasto nie klei się do dłoni.
  3. Wałkowanie ciasta i nadziewaniePodziel ciasto na 4 równe części i każdą rozwałkuj na placek o grubości 8-10 mm. Na środku ciasta ułóż porcję farszu, zawiń brzegi i zlep, tworząc poduszeczki.
  4. PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut (ciasto powinno podrosnąć i ładnie się przyrumienić).

Porada: strudel z pieczarkami możesz również przygotować na lekko natłuszczonej patelni – czas smażenia to 8 minut z każdej strony (na małym ogniu, pod przykryciem). Ciasto z mojego przepisu doskonale nadaje się również na szybką pizzę z piekarnika lub patelni.

Jak podawać strudel z pieczarkami?

Ten wytrawny strudel wybornie smakuje na ciepło. Podaję go jako samodzielne danie na obiad i kolację oraz jako przekąskę. Ciasto drożdżowe i pieczarkowy farsz świetnie komponują się ze smakiem zimnych oraz ciepłych sosów, np. sosu czosnkowego, jogurtowo-ziołowego, chrzanowego, ketchupu oraz sosu pomidorowego i śmietanowego z zielonym pieprzem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...